Een prachtig initiatief van Niels Aussems.
Wij willen dit nieuws erg graag onder uw aandacht brengen en hebben het bericht gekopieerd.
Wij hebben dit bericht dus niet zelf geschreven, maar van de site van RTL Nieuws afgehaald.
Het belang is groot en wij ondersteunen het initiatief van Niels bijzonder graag!

Als autist een baan vinden? Niels weet hoe lastig dat is.

Niels Aussems (25) heeft autisme en worstelde jarenlang met het vinden van een baan. Nu lanceert hij in de Autismeweek het digitale platform Nationale Talentenbank, waarmee hij andere mensen met een beperking wil helpen op de arbeidsmarkt. Want mensen met een beperking kunnen juist van toegevoegde waarde zijn, weet hij.

Het lanceringsfeest van de Nationale Talentenbank is net afgelopen, als hij over zijn initiatief vertelt. “De ballonnen worden doorgeprikt en opgeruimd. Er werd net confetti geknald en er stonden schalen vol eten op tafel”, zegt Niels Aussems (25).

Net als ongeveer 190.000 andere Nederlanders heeft Aussems autisme. Uit onderzoek blijkt dat maar 28 procent van hen betaald werk heeft. Aussems maakt zich al jarenlang hard om dit thema aan de kaak te stellen. Hij schreef brieven hierover aan de koning, bewindspersonen, de media, maar ook het bedrijfsleven.

Mede-eigenaar

Een van de mensen die hij benaderde was Raymond Diemer, eigenaar van sollicitatieplatform At Monday. Met hem ontstond uiteindelijk het idee voor de nu gelanceerde Nationale Talentenbank. Aussems: “Mensen die zich aanmelden kunnen hun opleiding en werkervaring erop zetten, maar er is ook plaats voor hobby’s en sociale, emotionele, praktische en intellectuele vaardigheden. Het is heel persoonlijk, zo krijgen werkgevers een compleet beeld.”

Iemand die weet hoe lastig het is met autisme een goede baan te vinden, is Marijn Bon (36). “Ik was bijna 33 toen ik de diagnose Asperger kreeg, nadat ik op het werk was uitgevallen.” Jarenlang camoufleerde ze haar beperking. “Ik wilde gewoon mezelf kunnen zijn en energie steken in mijn baan. Mijn werk goed doen was voor mij het belangrijkste, maar dat hield wel in dat ik in het weekend zo moe was, dat ik moest bijtanken.”

Tekstschrijver

Nu is ze tekstschrijver bij het online-marketingbureau Swink, een bedrijf dat voor 70 procent bestaat uit medewerkers met autisme. Niels van Buren, mede-eigenaar van Swink, vindt dat medewerkers met autisme juist een toegevoegde waarde hebben.

Tekst loopt verder onder de foto:


Marijn Bon (rechts) werkt bij Swink. (Foto: Yvette Wolterinck)

“Veel mensen met autisme zitten vaak onterecht thuis, terwijl ze zeer getalenteerd zijn”, zegt Van Buren. Het is de missie van het bedrijf mensen met autisme aan een baan te helpen. En dan niet in een sociale werkplaats, maar normale banen voor mensen die gestudeerd hebben en toevallig autisme hebben.

“Het is geen vrijwilligerswerk wat we doen, er moet geld verdiend worden en kwaliteit geleverd”, vervolgt Van Buren. “We hebben gewoon een bijzondere groep medewerkers, die zijn in dit werk beter dan anderen. Ze hebben sterke analytische vaardigheden, omdat ze net wat anders denken. Ze hebben oog voor detail, zijn gefocust en hebben een enorme toewijding. Dat zijn fijne eigenschappen.”

Rekening houden

Toch zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Van Buren: “Als ik met een klant over de afdeling loop, praat ik niet te hard. Ik loop gelijk door zodat mensen niet worden afgeleid.”

Medewerker Marijn Bon: “En als ik een vraag heb, roep ik niet over de afdeling, maar loop ik naar iemand toe. Als er toch veel omgevingsgeluid is, zet ik een koptelefoon op. Daarnaast kan ik me verliezen in details. Als er te veel werk binnenkomt, raak ik soms het overzicht kwijt. Dan loop ik naar mijn leidinggevende en vraag ik wat de hoofdzaak is en wat de bijzaak.”

Goede kansen voor autisten

Alle drie inspireren ze werkgevers om anders naar talent te kijken. Van Buren: “We willen andere werkgevers inspireren zelf mensen met autisme aan te nemen. Je doorbreekt hiermee een taboe en hebt daarnaast gewoon een goede werknemer.”

Aussems is na jaren thuis op de bank te hebben gezeten nu directeur. “Als ik voor een baas werk, bepaalt die mijn werktijden en werkzaamheden. Nu kan ik mijn eigen tijd indelen, afgestemd op hoe ik me voel. Meestal werk ik van 10.00 tot 16.00 uur. Ik moet op tijd mijn rust pakken, anders raak ik overprikkeld. Zoals ik nu een beetje ben na de lancering. Ik denk dat ik zo kapot thuiskom.”