Het is autismeweek! Deze komende week zullen er veel activiteiten zijn door het hele land. Mirate Zorg heeft voor u het overzicht van de site van de NVA opgezocht. Hier kunt u veel informatie vinden over de autismeweek. Het thema dit jaar is ‘bewegen’. Dit is erg belangrijk en hard nodig. Lees de artikelen en kijk naar de activiteiten in uw regio. Onderaan dit nieuwsbericht vindt u een link naar allerlei activiteiten.

Volop activiteiten tijdens NVA Autismeweek 2021

Van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april

Van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april vindt de NVA Autismeweek 2021 plaats. Tijdens deze Autismeweek vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) onder meer aandacht voor de positieve gezondheidseffecten van beweging. Ook staan we stil bij hoe het anno 2021 is om autisme te hebben. Is dat nog altijd een ‘punt’? Zo ja, voor wie dan? Voor de persoon met autisme zelf of vooral voor de omgeving?

Erik Scherder over beweging

Juist nu wij door de coronacrisis noodgedwongen veel thuiszitten, is beweging belangrijker dan ooit. Sport en spel, maar ook een eenvoudige wandeling, hebben grote invloed op hoe wij ons mentaal voelen. En daarmee ook op ons vermogen om in deze stressvolle tijd overeind te blijven. Daarnaast is beweging natuurlijk ook heel goed voor onze lichamelijke gezondheid.

Tijdens het online NAR-symposium – een initiatief van de NVA en de VU Amsterdam – op 27 maart zal de bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder spreken over de gezondheidsvoordelen van beweging. Daarbij zal hij uiteraard ook ingaan op de voordelen van bewegen voor mensen met autisme.

Andere sprekers tijdens dit symposium zijn de aan het Nederlands Autisme Register (NAR) verbonden onderzoekers Sander Begeer, Anke Scheeren, Tinca Polderman en onderzoeksassistent Vincent van Loenen. Zij gaan het onder meer hebben over diagnostiek bij autisme en over kinderen met autisme & sport.

Fietsen voor het AutismeFonds!

NVA-directeur Karol Henke gaat tijdens de Autismeweek ook zelf flink bewegen. Hij neemt van 1 tot en met 4 april namelijk deel aan de NVA Sponsorfietstocht van Bergum (Friesland) naar Valkenburg. Zo hoopt hij, samen met vele anderen, geld op te halen voor het NVA AutismeFonds .

Het AutismeFonds steunt projecten van de NVA die de participatie van mensen met autisme in de samenleving bevorderen. Zo zijn de NVA Autismeweek, de Autipas en de Auti-Doe-Dagen mede mogelijk dankzij bijdragen van het AutismeFonds. Ook lanceerden wij dankzij het AutismeFonds onlangs het digitale NVA Forum. Via dit forum kunnen mensen met autisme op een laagdrempelige manier contact met elkaar hebben. Zeker tijdens deze coronacrisis is dit van onschatbare waarde.

Overige activiteiten

Tijdens de Autismeweek vinden er zowel landelijke als regionale activiteiten plaats. Kijk voor meer informatie over alle Autismeweek-activiteiten op de website www.autismeweek.nl

Naar de Autismeweek