Ronald (51) start detacheringsbureau voor autisten: ‘Meer dan de helft zit werkloos thuis’

Hij is een man met een missie. Ronald van Vliet (51) wil mensen met autisme aan het werk helpen. Hun talenten inzetten, op een manier die past bij hun mogelijkheden. Met detacheringsbureau TalentTwist koppelt hij autistische kandidaten aan geïnteresseerde bedrijven, met thuiswerkbanen.Morvenna Goudkade 12-01-21, 13:20

Van Vliet is druk met het opstarten van zijn nieuwe bureau, dat hij runt vanuit huis in Hekendorp. De werkzaamheden wisselt hij af met ‘een rondje de polder in’ met de honden. ,,Een nieuw bedrijf geeft veel energie, maar vraagt ook veel creativiteit. Dus af en toe ga ik even mijn hoofd leegmaken.”

Wat hij heeft met autisme? Heel veel ervaring in het eigen gezin, zo wordt duidelijk.

,,Van mijn vier kinderen zijn er twee autistisch. Zij hebben het lastig gehad op school en in het hoger onderwijs. Te vaak lopen mensen met autisme uiteindelijk vast in studie of werk. Dat vind ik heel erg zonde.”

Van Vliet ging kijken hoe hij zaken kon veranderen. Hij is medeoprichter van Carapax IT in Gouda. Een kantoor dat zodanig is ingericht op autistische medewerkers, dat ze niet overprikkeld raken. Het bedrijf werd een groot succes, maar Van Vliet wilde meer.

Veel autisten vallen buiten de boot: maar liefst 53 procent zit werkeloos thuisRonald van Vliet

Hij nam afscheid bij Carapax IT en startte eind oktober met TalentTwist. ,,Veel autisten vallen buiten de boot: maar liefst 53 procent zit werkeloos thuis. Ze redden het niet in een standaard werkomgeving en niet iedereen kan terecht in een prikkelarm kantoor. Ik richt me daarom op thuiswerkbanen, zoals webdesigner, software developer, tekstschrijver, allerlei creatieve en administratieve functies.”

Werving

Van Vliet werkt samen met twee bureaus uit Gouda: RuimBaan en Sterker Werk(t), voor backoffice en thuiscoaching. Zelf doet hij de werving en maakt de matches met kandidaten en bedrijven.

,,Bedrijven en kandidaten komen uit het hele land. De jongste kandidaat is 19, de oudste 53. Van een wetenschappelijk onderzoeker die live communicatie lastig vindt tot iemand die stukloopt op werken in een kantoortuin. En van alles daartussen.”

Een van de kandidaten is de 30-jarige Lara Glerum. ,,Wat mijn talent is? Ik hoor vaak dat ik mezelf goed kan uitdrukken en schriftelijk sterk ben. Ik vind het heerlijk om teksten te schrijven en om zelfstandig met een pakket van taken aan de slag te gaan, zodat ik veel afwisseling heb. Vaak wordt gedacht dat een autist het per definitie geweldig vindt om urenlang hetzelfde werk te doen, maar ik vind dat dus helemaal niet fijn.”

Meedoen aan koffiepau­zes, vergaderin­gen, praatjes maken met collega’s, dat vind ik moeilijkLara Glerum

In eerdere banen had ze veel moeite met de sociale verwachtingen, vertelt ze. ,,Meedoen aan koffiepauzes, vergaderingen, praatjes maken met collega’s, dat vind ik moeilijk. Ook raak ik snel overprikkeld door drukte en lawaai, dat kost mij dan heel veel energie.”

Aan de slag

Ze hoopt via TalentTwist thuis aan de slag te kunnen. ,,Wat heel fijn is, is dat bedrijven hier weten dat je als werknemer autisme hebt. Dat is anders heel moeilijk om te benoemen. Werkgevers bij TalentTwist staan hopelijk meer open voor iemand als ik.”

Dat geldt in ieder geval voor Gouwenaar Sjaak Vink (56). Hij heeft een bedrijf in Amsterdam, The SociaL Medwork, en heeft zich aangemeld bij TalentTwist.

,,Ik geloof in gelijkheid en ik ben tegen ongelijkheid”, zegt Vink. ,,Mijn bedrijf richt zich tegen ongelijke toegang tot medicijnen, wereldwijd. Ik heb een internationaal en multicultureel team. Mensen met autisme kunnen uitstekend ingepast worden, met een thuiswerkfunctie.”

Hij heeft een creatieve, administratieve job in de aanbieding. ,,Engelstalig, want dat is de voertaal binnen mijn bedrijf. Ik hoop op een goede kandidaat.”