Op de site van de NVA staat een uitgebreid artikel met tips over autismevriendelijke zomervakantie. Wij vinden dit een belangrijk onderwerp en willen het graag met jullie delen. Hopelijk kunnen jullie de tips gebruiken. Fijne vakantie toegewenst, Nicole en Ingrid
6 juli 2020 – Vakantietip: maak gebruik van Coronamaatregelen musea en pretparken.
Tien tips voor een autismevriendelijke (thuis-)vakantie
Voor een deel van Nederland (regio Noord) is de zomervakantie begonnen. Tien tips voor een leuke, prikkelvriendelijke (thuis-)vakantie als je kind autisme heeft. ‘Met het hele gezin op stap, dat klinkt heel leuk. Maar als jullie gezamenlijke familie-uitjes steevast uitlopen op een drama, ga dan gewoon alleen met je kind met autisme op stap.’
1. Maak een aangepast vakantieschema.
Werkt een duidelijk dagschema voor jouw gezin goed? Gooi dat schema tijdens de vakantieperiode dan een klein beetje om. Dit kan zorgen voor een feestelijk vakantiegevoel (of voor totale chaos, houd in dat geval vooral alles bij het oude!). Laat je kind bijvoorbeeld later naar bed gaan dan normaal, geef één keer per week toestemming om voor de televisie te eten of breid de normale game/computertijd uit.
2. Doe elke dag iets leuks.
Om verveling en lamlendigheid te voorkomen is het belangrijk om elke dag iets leuks te ondernemen. Dat hoeft helemaal niks duurs, prikkelrijks of ingewikkelds te zijn. Maak bijvoorbeeld samen vanaf de bank een virtuele tour langs de beste musea in de wereld, zoals het Amsterdamse Rijksmuseum of het Guggenheim in New York.
Meer inspiratie nodig? Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staan veel leuke tips; elke week worden ze weer aangevuld met nieuwe. Laat je kind bijvoorbeeld modder maken in de eigen tuin of in het bos, dieren spotten in de schemer of (online) archeologen helpen.
3. Haal een frisse neus.
Van de hele dag binnen zitten wordt niemand vrolijk. Breng daarom elke dag minimaal één uur buiten door samen met je kind (als je kind zelf al veel buiten speelt, dan hoeft dit natuurlijk niet). Ga bijvoorbeeld wandelen in een park of natuurgebied in de buurt. Loop of fiets indien mogelijk naar je bestemming (opa en oma, de lokale bibliotheek) in plaats van de bus of auto te nemen. Of ga af en toe een dagje naar een openluchtmuseum. Die zijn vaak lekker ruim opgezet en daardoor niet zo prikkelrijk. Bijvoorbeeld: het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn, het Afrika Museum en Museumpark Heilig Land Stichting in Berg en Dal, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Nederlands Vestingmuseum in Naarden.
4. Maak gebruik van de coronacrisis.
Ga na of er uitjes zijn waarvoor je gezin normaal gesproken niet zo snel zou kiezen omdat ze te prikkelrijk zijn. Bijvoorbeeld een bezoek aan populaire musea of pretparken. De kans is groot dat dit soort plekken op dit moment minder druk is dan normaal. Vanwege de coronacrisis zijn er deze zomer namelijk veel minder toeristen in ons land. Ook worden er op veel plekken minder bezoekers toegelaten vanwege de eis dat iedereen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moeten kunnen houden. Tip: Een aantal pretparken, dierentuinen speeltuinen en musea kent speciale voorzieningen voor houders van de Autipas. Kijk hier voor een overzicht.
5. Help je kind met het invullen van de vrije tijd.
Je kunt je kind niet de hele dag bezighouden. Het zal zich tijdens de vakantie regelmatig zelf moeten weten te vermaken. Veel kinderen met autisme vinden het echter heel moeilijk om om te gaan met ‘niet ingevulde tijd’. Leidt dit ook bij jouw kind tot problemen? Overweeg dan om elk moment van de dag in een schema te zetten. Mogelijk helpt dit je kind om het overzicht te bewaren.
Ook kan je je kind helpen met het kiezen van een activiteit. Noem bijvoorbeeld wat voorbeelden, zoals buiten spelen, het lezen/bekijken van een (prenten-)boek of het spelen met bouwmaterialen spelen als Lego of houten blokken. Houd het aantal keuzes echter behapbaar voor je kind. Laat het bijvoorbeeld kiezen uit maximaal drie activiteiten die het leuk vindt. Is dit ook te moeilijk? Laat deze drie activiteiten dan rouleren. Kijk hier voor nog meer tips.
6. Ga je tóch op vakantie?
Bereid je kind dan voor op de nieuwe, tijdelijke, verblijfplaats. Bekijk alvast samen de foto’s en de plattegrond op de website van jullie camping of vakantiehuisje. Lees ook onze andere vakantietips.
7. Zorg regelmatig voor een rustmoment.
Mogelijk heeft je zoon of dochter na een drukke activiteit ook weer tijd nodig om te ‘ontprikkelen’. Overleg met je kind hoe het dit het liefst wil doen. Wil het graag even alleen zijn op zijn kamer? Of liever op een speciaal ingerichte rustplek – bijvoorbeeld een tipi in de woonkamer?
8. Blijf relaxed.
Het is vakantie, probeer de sfeer daarom goed te houden en gun je kind rust. Stel geen onnodig hoge eisen – die worden straks op school waarschijnlijk weer volop gesteld. Probeer zelf ook ontspannen te blijven, daarvan word je kind ook rustig. Lukt dit even niet, doe dan bijvoorbeeld deze eenvoudige ontspanningsoefeningen.
9. Schakel hulptroepen in.
Eerlijk is eerlijk, soms bieden simpele ontspanningsoefeningen geen soelaas meer. Zeker na al die stressvolle en intensieve weken waarin je als ouder(s) zelf je kind onderwijs moest geven omdat de scholen dicht waren. Voel je dat je het (even) niet meer aankan? Aarzel dan niet om hulptroepen in te schakelen. Vraag bijvoorbeeld aan familie of bekenden of ze een keer iets met je kind willen ondernemen. Of laat ze bij jou thuis oppassen zodat jij er zelf even op uit kan, met of zonder partner. Zo kan je jezelf weer een beetje opladen.
Heb je behoefte aan een luisterend oor van iemand die weet wat het betekent als je kind autisme heeft, bel dan de Informatie & Advieslijn van de Nederlandse vereniging voor Autisme. Onze vrijwilligers zijn ook deze zomer bereikbaar. Zie autisme.nl voor de juiste tijden.
Is er inmiddels een crisissituatie ontstaan? Neem dan contact op met je huisarts of de vaste behandelaar van je kind.
10. Kijk vooral naar je eigen gezin.
Tot slot: staar je niet blind op tips (zoals dit lijstje) of op hoe andere gezinnen hun vakantie doorbrengen. Met het hele gezin op stap, dat klinkt heel leuk. Maar als jullie gezamenlijke familie-uitjes steevast uitlopen op een drama, ga dan gewoon alleen met je kind met autisme op stap. Bijvoorbeeld naar een museum dat goed aansluit bij zijn interesses. Of neem juist je andere kinderen mee op pad, terwijl je partner (of iemand anders) thuis iets rustigs gaat doen met je kind met autisme. Waar het om gaat, is dat iedereen in deze periode zoveel mogelijk aan zijn ontspanning toekomt.
Door onze redacteur Julie Wevers