NVA Autismeweek 2020: PRIKKELS!

Van 28 maart tot en met 4 april 2020 vindt de NVA Autismeweek plaats met als thema: prikkels! De Autismeweek wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) rond Wereld Autisme Dag 2 april.

Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Bijvoorbeeld licht, geluid, geur, pijn, en temperatuur. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. De onderlinge verschillen zijn daarbij heel groot. Zo zoekt de één prikkels actief op, terwijl de ander ze juist zoveel mogelijk uit de weg gaat. En de één wordt keer op keer overweldigd door prikkels, terwijl de ander veel prikkels juist niet waarneemt. Mensen met autisme en een verstandelijke beperking lijken extra kwetsbaar te zijn voor problemen op het gebied van prikkelverwerking.

Burn-out

Overigens zijn mensen met autisme zeker niet de enigen die last kunnen hebben van over- of onderprikkeling. Ook mensen met andere diagnoses hebben er vaak mee te maken, zoals personen met niet-aangeboren hersenletsel, een verstandelijke beperking, migraine, een posttraumatische-stressstoornis, dementie of hoogbegaafdheid. En steeds vaker wordt de vraag gesteld of het aantal prikkels in onze moderne maatschappij niet voor heel veel mensen ziekmakend is – en of er mogelijk een verband is met de forse stijging van het aantal personen met een burn-out.

NVA-symposium in samenwerking met het NAR

Tijdens de Autismeweek staat de NVA samen met het NAR (Nederlands Autisme Register) onder meer stil bij een prikkel die voor veel mensen meestal positief uitpakt: muziek. Op zaterdag 28 maart 2020 vindt er een symposium plaats over dit onderwerp bij de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, met gastoptredens van onder meer hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en Aaltje van Zweden, oprichter van stichting Papageno.

Evenementen – ook bij jou in de buurt

Tijdens de Autismeweek zullen er in het hele land activiteiten plaatsvinden rondom autisme en prikkels. De NVA organiseert zelf een aantal Auti Doe dagen: Een duinenmars en een dag in Duinrell, deelname aan de wereldwijde “Light it up Blue”, waarbij bedrijven hun gebouwen blauw aanlichten, de Autisme Vriendelijkheidsprijs wordt uitgereikt en nog veel meer. De NVA-regio’s en de Autisme Info Centra (AIC’s) organiseren tijdens de Autismeweek inloopmiddagen, informatiemarkten of lezingen. En niet alleen de NVA, maar ook tientallen andere organisaties zullen bijeenkomsten organiseren waarbij mensen met en zonder autisme met elkaar in gesprek gaan.

Kijk voor alle activiteiten op www.autismeweek.nl

Dit bericht is overgenomen van de website van de NVA. Wilt u meer informatie kunt op desbetreffende website verder lezen. Ons doel is om deze week bekendheid te geven.